ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τελευταια Νεα

Δευτέρα, 2 Δεκεμβρίου 2013

Ανεδαφική η απόφαση του διοικητικού Εφετείου για το διοικητικό Πρωτοδικείο Ναυπλίου

Αντιφατικός και καθόλα αδικαιολόγητος μπορεί να χαρακτηριστεί ο τρόπος με τον οποίο το διοικητικό Πρωτοδικείο προσπαθεί να αποκτήσει δωρεάν στέγη εις βάρος του Δήμου Ναυπλιέων.

Με το δίλλημα ή μας δίνετε δωρεάν κτήριο ή μετακομίζουμε στο Άργος, τα μέλη του διοικητικού Εφετείου εκτίθενται στην ιστορία των πρωτοδικείων της χώρας και η απόφασή τους αποτελεί μελανή στιγμή για την λειτουργία του θεσμού.
  
Στο πνεύμα αυτό το δημοτικό συμβούλιο Ναυπλιέων εξέδωσε το ακόλουθο ψήφισμα προς τον Πρωθυπουργό, καλώντας παράλληλα τους βουλευτές του νομού να πάρουν άμεσα και ανοικτά θέση πάνω στο θέμα της έδρας του διοικητικού Πρωτοδικείου Ναυπλίου και να μην αρκεστούν στο παιχνίδι των επερωτήσεων:
«Το Ναύπλιο, η πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας και πρωτεύουσα του Νομού Αργολίδας, βρίσκεται τους τελευταίους μήνες αντιμέτωπο με μια προσβλητική, συνολικά για την Ελληνική Πολιτεία, διαδικασία Εκβιασμού.
Το Ναύπλιο αποτελεί την έδρα τόσο του Πρωτοδικείου όσο και του Εφετείου. Από συστάσεως των Διοικητικών Πρωτοδικείων της Ελλάδας αποτελεί και την έδρα του ομώνυμου Διοικητικού Πρωτοδικείου Ναυπλίου, όπως εν γένει ισχύει για τις πρωτεύουσες των νομών.
Με το υπ’ αριθμ. 488/26.3.2013 έγγραφο της κας Προέδρου του Διοικητικού Πρωτοδικείου Ναυπλίου, τόσο η Δημοτική Αρχή όσο συνολικά η κοινωνία του Ναυπλίου, βρεθήκαμε προ δυσάρεστης εκπλήξεως διαπιστώνοντας ότι επιδιώκεται η μεταβολή της έδρας του Διοικητικού Πρωτοδικείου και η ενδεχόμενη μεταφορά της εκτός των ορίων του Δήμου μας και συγκεκριμένα στον Δήμο Άργους. Ακριβέστερα, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με την εκβιαστική απαίτηση ο Δήμος μας να βρει και να παραχωρήσει είτε δωρεάν είτε με μίσθωμα που θα καταβληθεί από τους δημότες της πόλης, νέο κτίριο για τη στέγαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Ναυπλίου. Με άλλα λόγια: «ή πληρώνετε για τη στέγαση του Διοικητικού Δικαστηρίου ή σας το παίρνουμε!»
Η όλη διαδικασία ξεκίνησε λόγω της προσπάθειας να εξοικονομηθεί το ποσό των πεντακοσίων πενήντα (550) Ευρώ το οποίο καταβάλλεται ως μίσθωμα, στη σημερινή έδρα του Διοικητικού Πρωτοδικείου Ναυπλίου, η οποία απέχει μόλις εκατό (100) μέτρα από την έδρα των Πολιτικών και Ποινικών Δικαστηρίων της πόλης μας. Γίνεται φανερό ότι η σημερινή θέση του Διοικητικού Πρωτοδικείου εξυπηρετεί τόσο τους πολίτες όσο και τους Δικηγόρους της πόλεως λόγω της γειτνιάσεώς του με τα υπόλοιπα Δικαστήρια και, κυρίως, της γειτνιάσεως με όλες τις υπηρεσίες του Νομού, οι οποίες στεγάζονται στην Πρωτεύουσα του Νομού.
Από όσο είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, ουδέποτε υπήρξε πολιτική ή υπηρεσιακή απόφαση μεταβολής της έδρας του Διοικητικού Πρωτοδικείου Ναυπλίου. Αναγνωρίζουμε την οικονομική κρίση που βασανίζει την χώρα μας αλλά αδυνατούμε να πιστέψουμε ότι η Ελληνική Πολιτεία έχει βρεθεί στο σημείο να ζητά από τους Δήμους της Χώρας δωρεάν παραχώρηση κτιρίων για τη στέγαση των Δικαστικών της Αρχών προκειμένου να εξοικονομήσει μόλις 550 Ευρώ τον μήνα!
Οφείλουμε, επιπλέον, να υπογραμμίσουμε ότι στην πόλη μας υφίσταται κτίριο κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου (Υπουργείο Οικονομικών), με δύο κενούς ορόφους, σε απόσταση μόλις εκατόν πενήντα (150) μέτρων από το Δικαστικό Μέγαρο επί της οδού Βασ. Κωνσταντίνου, με αριθμό βιβλίου γενικής καταγραφής 407, στο οποίο στεγάζεται ήδη η συναφής υπηρεσία του δικαστικού Γραφείου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Για την πλήρη λειτουργική αποκατάσταση του συγκεκριμένου κτιρίου, σύμφωνα με το από 30.10.2013 και με αριθμό πρωτ. Υ-1846 έγγραφο της «ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ», απαιτείται το ποσό των εβδομήντα χιλιάδων (70.000) Ευρώ. Γίνεται φανερό ότι το προαναφερθέν έγγραφο ακυρώνει την ουσία τόσο της προγενέστερης απόφασης της Ολομέλειας Εφετών (υπ' αριθμόν 3/2013 από 14/10/2013) που αναφέρει το συγκεκριμένο κτίριο ως ακατάλληλο, όσο και της επιστολής από τη Γενική Επιτροπεία της Επικράτειας των τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων, με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 38493/26-11-2013 έγγραφο, που αναφέρει ότι ο Δήμος εφαρμόζει παρελκυστική τακτική. Σημειωτέον ότι κακώς διαλαμβάνεται η διαμόρφωση ακροατηρίου διότι τα πέντε υφιστάμενα ακροατήρια των Δικαστηρίων του Ναυπλίου απέχουν μόλις εκατόν πενήντα (150) μέτρα από το εν λόγω κτίριο και μία φορά τον μήνα, ημέρα Τρίτη, οπότε συνεδριάζει το Διοικητικό Δικαστήριο, υπάρχει διαθέσιμο ακροατήριο. Συνεπώς, οι υπάρχοντες χώροι υπερεπαρκούν.
Εξάλλου, πέραν αυτού του κτιρίου, το Ελληνικό Δημόσιο διαθέτει έτερο κτίριο επί της οδού Όθωνος 11 και Βασ. Όλγας 10 (δύο προσόψεων), με αριθμό βιβλίου γενικής καταγραφής 535, το οποίο αποτελείται από ισόγειο, πρώτο όροφο, δεύτερο όροφο και σοφίτα συνολικού εμβαδού 326,76 τ.μ. και το οποίο επίσης απέχει λιγότερο από διακόσια (200) μέτρα από τα λειτουργούντα Δικαστήρια και το οποίο επίσης με μικρή παρέμβαση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί. Σας αποστέλλουμε αντίγραφα των βιβλίων καταγραφής των δύο κτιρίων.  
Και ενώ, όπως προαναφέραμε, αιτιολογία του εκβιαστικού αιτήματος είναι η «εξοικονόμηση πόρων», από τη Γενική Επιτροπεία της Επικράτειας των τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων, με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 38493/26-11-2013 έγγραφο, απαιτείται, συγκεκριμένα πια, η μεταστέγαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου στο ΜΝΗΜΕΙΟ του Πρώτου Τελωνείου της Ελλάδας, επί των οδών Μπουμπουλίνας, Μπλέση Όθωνος και Φιλελλήνων, στην παραλία της Παλαιάς Πόλης. Καθώς το γνωρίζετε κύριε Πρωθυπουργέ ιδίοις όμμασι, πρόκειται για ένα μνημείο ικανό να στεγάσει δεκάδες χρήσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα. Αυτή τη στιγμή ωστόσο, το κόστος επισκευής του υπερβαίνει το ένα εκατομμύριο ευρώ! Συνεπώς είναι απορίας άξιον γιατί προτείνεται ως μονόδρομος μια τέτοια, από κάθε άποψη παράλογη, “λύση”.
Ήδη με την 3/2013 απόφαση του συμβουλίου Εφετών του Διοικητικού εφετείου Τριπόλεως ετάχθη στους δημότες του Ναυπλίου προθεσμία δύο μηνών (!!!) εντός της οποίας, πρέπει να βρεθεί κτίριο -είναι σαφές ότι πρέπει να “βρεθεί” μόνο το κτίριο του Πρώτου Τελωνείου. Σχετικώς με την ανωτέρω απόφαση, ιδιαίτερα κατατοπιστική είναι η άποψη της μειοψηφίας. Αποκαλυπτικό είναι το εξής απόσπασμα: «η φυσική θέση των Διοικητικών Δικαστηρίων είναι εκεί όπου εδρεύουν τα πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια πολιτικά δικαστήρια αλλά και ευρίσκονται συγκεντρωμένες σχεδόν όλες οι δημόσιες υπηρεσίες, που, παραδείγματος χάριν, κατά την αιτιολογική έκθεση του ν.3852/2010 βασικό κριτήριο για την διοικητική αναδιάρθρωση της Χώρας είναι η δημιουργία ισχυρών διοικητικών ενοτήτων για την αποτελεσματική άσκηση των αρμοδιοτήτων της Διοικήσεως. Από τα ανωτέρω παρέπεται ότι η μεταβολή, εν προκειμένω, της έδρας ενός Διοικητικού Πρωτοδικείου με την μετακίνηση αυτού από Δήμο – έδρα μιας Π.Ε σε άλλον Δήμο συνιστά αποκοπή του Πρωτοδικείου αυτού από τα πολιτικά δικαστήρια και τον διοικητικό οστό του Δήμου – έδρα της Π.Ε.».
Ο Δήμος μας συναισθάνεται τις υποχρεώσεις του απέναντι στο κοινωνικό σύνολο γι' αυτό και με χαρά έχει ήδη παραχωρήσει δύο περίοπτα κτίρια επιφανείας άνω των 1.500 τ.μ. για τη στέγαση του πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Η συγκεκριμένη μεθόδευση όμως, μας προκαλεί, το λιγότερο, απορία. Δεν είναι δυνατόν να αποδεχθούμε την προσπάθεια απομάκρυνσης του Διοικητικού Πρωτοδικείου Ναυπλίου από τα όρια του Δήμου μας, με τις συνέπειες που θα έχει μια τέτοια ενέργεια για την Πόλη μας. Έχουμε προτείνει συγκεκριμένη και απόλυτα εφικτή λύση, όπως αποδεικνύεται από τα επίσημα έγγραφα. Δεν μπορούμε, τέλος, να συναινέσουμε στην παραχώρηση του μνημείου του Πρώτου Τελωνείου, καθώς είναι μια πρόταση αντιαναπτυξιακή και οικονομικά παράλογη.
Πιστεύουμε ότι το Ναύπλιο αξίζει καλύτερης αντιμετώπισης, αντάξιας της Ιστορίας, του παρελθόντος αλλά και του μέλλοντός του.
Είμαστε βέβαιοι ότι η λογική θα πρυτανεύσει και το αδιέξοδο θα αρθεί».

About ""

ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΗ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΚΑΙ BLOGGER. ΕΠΙΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΑΡΘΡΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΔΙΚΩΝ. ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΙΣ ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΣΑΣ ΓΙΑ ΔHΜΟΣΙΕΥΣΗ. ΑΦΗΣΕ ΚΑΙ ΕΣΥ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΣΕΣ.

Δημοσίευση σχολίου

αν σας αρεσε η αναρτηση καντε like


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
stella4
 
Copyright © 2013 nafplios
Design by FBTemplates | BTT