ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τελευταια Νεα

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Σαν σήμερα, 19 Οκτωβρίου

1216
πεθαίνει ο Ιωάννης ο Ακτήμων, βασιλιάς της Αγγλίας. Ένα χρόνο πριν από το θάνατό του είχε υποχρεωθεί να παραχωρήσει στους υπηκόους του τη Magna Carta, το πρώτο Σύνταγμα στην Ευρώπη. [γεν. 24/12/1166]
1453
παραδίδεται επιτέλους το λιμάνι του Μπορντώ στις δυνάμεις του Γάλλου βασιλιά Καρόλου II. Την ίδια χρονιά τελειώνει ο Εκατονταετής Πόλεμος.
1745
πεθαίνει ο Ιρλανδός συγγραφέας του μυθιστορήματος «Τα Ταξίδια του Γκιούλιβερ», Τζόναθαν Σουίφτ.
1774
γεννιέται στην Άνδρο ο Μεγάλος Δάσκαλος του Γένους, Θεόφιλος Καΐρης.
1812
ο Ναπολέων Βοναπάρτης εγκαταλείπει εσπευσμένα τη Μόσχα ένα μήνα μετά την θριαμβευτική είσοδο του στην πόλη, την οποία κατέκαψε. Η πείνα, που θερίζει τον γαλλικό στρατό τον αναγκάζει σε υποχώρηση πριν τον προλάβει ο βαρύς ρωσικός χειμώνας.
1813
ο Μέγας Ναπολέων ηττάται από τις δυνάμεις του Έκτου Συνασπισμού (Πρωσία, Ρωσία, Μ. Βρετανία, Αυστρία, Σουηδία και Γερμανικά Κράτη) στη Μάχη της Λειψίας, την αποκληθείσα και Μάχη των Εθνών.
1848
γεννιέται ο Τόμας Έντισον, εφευρέτης του ηλεκτρικού λαμπτήρα και του τηλέγραφου.
1856
ο μεγαλύτερος σε διάρκεια αγώνας πυγμαχίας με γυμνές γροθιές γίνεται στη Μελβούρνη της Αυστραλίας. Οι James Kelly και Jack Smith πυγμαχούν για 6 ώρες και 15 λεπτά.
1863
ο Γεώργιος Α' ορκίζεται Βασιλεύς των Ελλήνων ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης.
1864
γεννιέται ο Αύγουστος Λιμιέρ, δημιουργός της πρώτης ταινίας στην ιστορία του κινηματογράφου.
1901
αναστάτωση σημειώνεται στην Κωνσταντινούπολη από την είδηση της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα, με τον σουλτάνο να προσπαθεί να μεταπείσει τον Τσάρο.
1904
αρχίζει ο πόλεμος Ρωσοτουρκικός πόλεμος.
1909
πεθαίνει ο Τσέζαρε Λομπρόζο, Ιταλός ψυχίατρος και ιδρυτής της επιστήμης της εγκληματολογίας. [γεν. 6/11/1835]
1912
αρχίζει η μάχη των Γιαννιτσών, από τις σημαντικότερες του Α' Βαλκανικού Πολέμου. Η λαμπρή νίκη του Ελληνικού Στρατού κατά τη μάχη αυτή την επομένη, άνοιξε τον δρόμο προς τη Θεσσαλονίκη.
1915
κατά τη διάρκεια του Α Παγκοσμίου Πολέμου, η Ιταλία και η Ρωσία κηρύττουν τον πόλεμο στη Βουλγαρία.
1921
καταρρέουν οι μετοχές στη Γουόλ Στρητ της Νέα Υόρκη, ενώ κύμα πωλήσεων κατακλύζει την χρηματιστηριακή αγορά.
1923
η Ιταλία ολοκληρώνει την κατάληψη της ιταλικής Σομαλίας, σύμφωνα με τους όρους της συνθήκης ίδρυσης του προτεκτοράτου το 1889.
1931
γεννιέται ο διάσημος συγγραφέας κατασκοπικών μυθιστορημάτων Τζον Λε Καρέ.
1933
η Ολυμπιακή Επιτροπή του Βερολίνου ψηφίζει την εισαγωγή του μπάσκετ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936.
1934
πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας επανεκλέγεται ο Αλέξανδρος Ζαϊμης.
1935
η Κοινωνία των Εθνών επιβάλει οικονομικά αντίμετρα σε μία άκαρπη προσπάθεια εναντίον της φασιστικής Ιταλίας για την εισβολή της στην Αιθιοπία.
1943
οι υπουργοί Εξωτερικών της Βρετανίας Άντονι Ίντεν και των ΗΠΑ Κόρντελ Χαλ συναντούν στη Μόσχα, τον Σοβιετικό ομόλογό τους Βιατσεσλάφ Μολότοφ, για να συζητήσουν τις πολιτικές εξελίξεις και τα σχέδιά τους για μετά τον πόλεμο.
1943
ο αμερικανός μεταπτυχιακός φοιτητής Άλμπερτ Σατζ ανακαλύπτει τη στρεπτομυκίνη, το πρώτο αντιβιοτικό φάρμακο για την καταπολέμηση της φυματίωσης.
1944
γεννιέται στη Λευκάδα η μεσόφωνος Αγνή Μπάλτσα.
1949
ανακαλύπτεται κοντά στο Ασκληπιείο Επιδαύρου το πανάρχαιο ιερό του θεού Απόλλωνα, με πολλά κτερίσματα και άλλα ευρήματα.
1951
πραγματοποιούνται συγκρούσεις μεταξύ Αιγυπτίων και Άγγλων στη Διώρυγα του Σουέζ. Μεταξύ των θυμάτων είναι και Έλληνες.
1952
εντείνεται ο προεκλογικός αγώνας για τις εκλογές της 16ης Νοεμβρίου καθώς συνεχίζονται οι προσχωρήσεις στελεχών στον Ελληνικό Συναγερμό του Παπάγου.
1954
η Βρετανία υπογράφει τη Συνθήκη του Σουέζ, κατά την οποία τα βρετανικά στρατεύματα, πρέπει να αποχωρήσουν από την περιοχή του καναλιού μέσα σε 20 μήνες.
1955
γεννιέται η ηθοποιός Μέλπω Κωστή.
1960
το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών επιβάλει εμπάργκο και σταματά τις εξαγωγές στην κομμουνιστική Κούβα, σε μία προσπάθεια να εκδιώξουν τον επαναστατικό ηγέτη Φιντέλ Κάστρο.
1968
η Ρουμάνα Λία Μανολίου σε ηλικία 36 ετών και 176 ημερών κερδίζει το αγώνισμα της δισκοβολίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μεξικού και γίνεται η μεγαλύτερη σε ηλικία αθλήτρια, που κερδίζει χρυσό μετάλλιο στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων. Το ρεκόρ, όμως, της γηραιότερης αθλήτριας, που έχει κερδίσει μετάλλιο το κατέχει η Τσεχοσλοβάκα Ντάνα Ζατόκποβα, που είχε κερδίσει αργυρό σε ηλικία 37 ετών και 348 ημερών.
1972
αρχίζει η Συνάντηση Κορυφής της ΕΟΚ στο Παρίσι, όπου αποφασίζεται να δημιουργηθεί από την 1η Απριλίου 1973 η ευρωπαϊκή νομισματική μονάδα.
1973
απορρίπτει το αίτημα του Εφετείου να παραδώσει τις μαγνητοταινίες της υπόθεσης Γουότεργκέιτ ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον.
1977
γεννιέται ο Καταλανός ποδοσφαιριστής, Ραούλ Ταμούδο.
1980
επιστρέφει η Ελλάδα στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ, από το οποίο είχε αποχωρήσει το 1974, μετά την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο.
1983
σκοτώνεται κατά τη διάρκεια αιματηρού αριστερού πραξικοπήματος ο πρωθυπουργός της Γρενάδας Μόρις Μπίσοπ. Έξι μέρες αργότερα οι αμερικανικές δυνάμεις εισβάλλουν στο νησί.
1987
μαύρη Δευτέρα για τη «Wall Street». Ο δείκτης Dow Jones χάνει το 22% της αξίας του. Κάποιοι χρηματιστές αυτοκτονούν, πηδώντας από το μπαλκόνι του αμερικανικού χρηματιστηρίου.
1989
σημειώνεται το σοβαρότερο πυρηνικό ατύχημα μετά το Τσέρνομπιλ, χωρίς όμως να εκδηλωθεί διαρροή ραδιενέργειας κοντά στην πόλη Ταραγόνα της Ισπανίας.
1990
τον πρώτο του αγώνα με τη φανέλα του Παναθηναϊκού κάνει ο Στράτος Αποστολάκης με εναντίον του Ολυμπιακού. Το Σούπερ Καπ είχε ήδη ματαιωθεί εξ αιτίας της μεταγραφής του Αποστολάκη για τον φόβο επεισοδίων, τα οποία όμως στον αγώνα αυτό δεν αποφεύγονται.
1991
στο Περού, ασκείται δίωξη για αθέμιτο πλουτισμό κατά του Άλαν Γκαρσία, που είχε διατελέσει Πρόεδρος της χώρας την περίοδο 1985-1990.
1992
απαγχονίζονται 20 άτομα στο Ιράν, επειδή κρίνονται ένοχα για διακίνηση ναρκωτικών.
1993
αντιδράσεις προκαλεί η άφιξη της βασίλισσας Ελισάβετ στην Κύπρο για να κηρύξει την έναρξη των εργασιών της Διάσκεψης της Κοινοπολιτείας.
1994
στο Ισραήλ, η ισλαμική Χαμάς ανατινάζει λεωφορείο στο κέντρο του Τέλ Αβίβ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 22 άτομα.
1995
στη Ρουμανία, συνεχίζονται για δεύτερη μέρα οι φοιτητικές διαδηλώσεις στο Βουκουρέστι σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επιβολή διδάκτρων στα Πανεπιστήμια.
1996
δολοφονείται ο πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής της Κολομβίας Φελίπε Περές στην πόλη Μεντεγίν.
1997
στη Βρετανία, 70 στρατιώτες υποβάλλουν μήνυση κατά του Υπουργείου Άμυνας, καταγγέλλοντας βία και σεξουαλική κακοποίηση κατά τις τελετές μύησης στις Ένοπλες Δυνάμεις.
1999
η Αυστριακή Elfi Eder αποχωρεί από το αλπικό σκι σε ηλικία 29 ετών. Στην καριέρα της κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα το 1993, το Ολυμπιακό αργυρό μετάλλιο το 1994, ενώ ανακηρύχθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια στο σλάλομ το 1996.
2001
ένα ψαράδικο από την Ινδονησία βουλιάζει στο δρόμο για το νησί των Χριστουγέννων. Πάνω του επέβαιναν 400 άτομα που αναζητούσαν άσυλο. Πέθαναν οι 353.
2002
στην Ιρλανδία διεξάγεται για δεύτερη φορά δημοψήφισμα για τη Συνθήκη της Νίκαιας,. Ανακούφιση στην Ευρώπη, καθώς οι Ιρλανδοί σε ποσοστό 62,9% δίνουν το πράσινο φως στη Διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
2003
ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β' αγιοποιεί την Μητέρα Τερέζα.
2003
πεθαίνει ο πρώην πρόεδρος της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Αλίγια Ιζετμπέκοβιτς.
2005
ξεκινά στη Βαγδάτη η δίκη του Σαντάμ Χουσεΐν.

About ""

ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΗ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΚΑΙ BLOGGER. ΕΠΙΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΑΡΘΡΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΔΙΚΩΝ. ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΙΣ ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΣΑΣ ΓΙΑ ΔHΜΟΣΙΕΥΣΗ. ΑΦΗΣΕ ΚΑΙ ΕΣΥ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΣΕΣ.

Δημοσίευση σχολίου

αν σας αρεσε η αναρτηση καντε like


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
stella4
 
Copyright © 2013 nafplios
Design by FBTemplates | BTT