Ο σύγχρονος Μαυρογιαλούρος έχει πλέον το όνομα Ευάγγελος Παπανικολάου. Πρώην βουλευτής και δικηγόρος εξαπατούσε τους συμπολίτες του ζητώντας 3 εκατ. δραχμές για κάθε διορισμό στο Δημόσιο.
Αμετάκλητη έγινε ύστερα από σχετική απόφαση του Αρείου Πάγου η καταδίκη σε 5ετή κάθειρξη του τέως βουλευτή της ΝΔ και δικηγόρου Ευάγγελου Παπανικολάου που κρίθηκε ένοχος για απάτη κατ' εξακολούθηση, κατ' επάγγελμα και συνήθεια που διέπραξε προ 15ετίας, παίρνοντας σημαντικά κονδύλια από συμπολίτες του με την ψευδή υπόσχεση ότι θα διόριζε παιδιά τους στο Δημόσιο.
Πέντε χρόνια και στον συνεργάτη του
Ο Άρειος Πάγος επικύρωσε εφετειακή απόφαση κι επίσης επικύρωσε την ίδια ποινή που επιβλήθηκε στον συνεργάτη του, επιχειρηματία Στυλιανό Στεργίου του Μαρίνου, καθώς και οι δύο μαζί εισέπρατταν μεγάλα χρηματικά ποσά από γονείς για δήθεν διορισμούς των παιδιών τους στο Δημόσιο, τις Τράπεζες, κ.λπ.
Σύμφωνα με την απόφαση του 5μελούς Εφετείου Κακουργημάτων, ο κ. Παπανικολάου και ο Στ. Στεργίου αποφάσισαν να εξαπατήσουν τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Αργολίδας. Οι αρεοπαγίτες απέρριψαν τις αναιρέσεις τόσο του κ. Παπανικολάου όσο και του συνεργάτη του εργοστασιάρχη κατασκευής καπέλων κ. Στεργίου, που ζητούσαν να αναιρεθεί η απόφαση του Εφετείου Αθηνών με την οποία καταδικάστηκε ο καθένας σε κάθειρξη πέντε ετών. Αρχικά είχαν καταδικαστεί σε κάθειρξη έξι ετών, αλλά η ποινή μειώθηκε κατά ένα έτος, κατόπιν αναίρεσης, που έγινε δεκτή από το Εφετείο Αθηνών, καθώς τους αναγνώρισε ως ελαφρυντικό τον πρότερο έντιμο βίο τους.
Οι δικαστές του Αρείου Πάγου απέρριψαν τις αναιρέσεις των κ.κ. Παπανικολάου και Στεργίου, κρίνοντας ότι η απόφαση του Εφετείου Αθηνών με την οποία καταδικάστηκε σε κάθειρξη πέντε ετών ο καθένας, έχει πλήρη, ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία.
Γνώριζαν ότι έλεγαν ψέμματα
Όπως επισημαίνει η εφετειακή απόφαση ο Παπανικολάου και ο Στεργίου γνώριζαν ότι έλεγαν ψέματα για τους υποσχόμενους διορισμούς, αφού δεν είχαν τη δυνατότητα να διορίσουν στο Δημόσιο.(οι διορισμοί αυτοί ουδέποτε πραγματοποιήθηκαν).
Παρ' όλα αυτά και οι δυο έβλαψαν περιουσιακά τους εννέα γονείς συνολικά με 73.366 ευρώ (25 εκ. δρχ.) και οφελήθηκαν το ποσό αυτό οι δύο κατηγορούμενοι, αφού ουδέποτε το επέστρεψαν παρά τις συνεχείς ενοχλήσεις που δεχόντουσαν.
Σταθερή ροπή για την διάπραξη τέτοιων εγκλημάτων
Τέλος, το Εφετείο Αθηνών έκρινε ότι για τις εννέα αυτές περιπτώσεις οι κ.κ. Παπανικολάου και Στεργίου «τέλεσαν κατ' επάγγελμα και κατά συνήθεια» τις κατηγορίες που τους αποδίδονται, δηλαδή τις τέλεσαν «επανειλημμένα με σκοπό τον πορισμό εισοδήματος και έχοντας σταθερή ροπή προς τη διάπραξη τέτοιων εγκλημάτων ως στοιχείο της προσωπικότητάς τους».
Βουλευτής Αργολίδας το 1989
Ο Ευάγγελος Παπανικολάου διετέλεσε βουλευτής Αργολίδας από τον Αύγουστο έως τον Οκτώβριο του 1989 και από τον Απρίλιο του 1990 έως τον Οκτώβριο του 1993.
Τόσο ο κ. Παπανικολάου όσο και ο κ. Στεργίου, είχαν προσφύγει στον Άρειο Πάγο ζητώντας να αναιρεθεί η απόφαση του Εφετείου με την οποία έχουν καταδικαστεί ο καθένας σε κάθειρξη πέντε ετών.
Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι η εφετειακή απόφαση που τους καταδίκασε έχει πλήρη, ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία και η ποινή που επέβαλλε δεν παραβίασε την αρχή της αρχή της αναλογικότητας.
Αξίζει να σημειωθεί, πως σε πρώτο βαθμό τόσο ο πρώην βουλευτής όσο και ο συνεργάτης του είχαν καταδικαστεί σε κάθειρξη έξι ετών, αλλά στο Εφετείο η ποινή αυτή μειώθηκε κατά ένα έτος, αφού τους αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό τον πρότερο έντιμο βίο τους.
Τι έλεγε ο Μαυρογιαλούρος στους ψηφοφόρους του
Συγκεκριμένα, η εφετειακή απόφαση είναι απολύτως σαφής και θυμίζει καταστάσεις Μαυρογιαλούρου:
Οι δικαστές αναφέρουν πως ο κ. Παπανικολάου παρίστανε «εν γνώσει του ψευδώς» ότι λόγω της μακράς βουλευτικής ιδιότητάς του και την άσκηση δικηγορίας στην Αθήνα είχε υψηλές γνωριμίες και ότι μέσω αυτών είχε τη δυνατότητα να διορίσει τα παιδιά συμπολιτών του στο Δημόσιο, σε ΝΠΔΔ, στους ΟΤΑ, σε Τράπεζες και σε άλλους οργανισμούς. Μάλιστα, όπως αναφέρεται στην απόφαση, τους υπόσχονταν ότι μπορούσε να προχωρήσει ακόμη και στο διορισμό τους σε θέσεις της αρεσκείας τους και μάλιστα μέσω του ΑΣΕΠ χωρίς να χρειαστεί να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό.
Και ενώ έταζε διορισμούς επικαλούνταν συνεχώς το όνομα του κ. Στεργίου με τον οποίο, όπως έλεγε, θα συνεργάζονταν για τους διορισμούς.
Ζητούσε 3 εκατ. δραχμές για κάθε διορισμό
Για το κάθε διορισμό που «έκλεινε» ο πρώην βουλευτής υποχρέωνε τους γονείς των προς διορισμό νεαρών να του καταθέσουν σε τραπεζικό λογαριασμό 8.804 ευρώ ( 3 εκατ. δρχ.) ! Με τον τρόπο αυτό, αναφέρεται στην απόφαση του Εφετείου, ο πρώην βουλευτής να πείσει εννέα γονείς και να τους αποσπάσει συνολικά 73.366 ευρώ ( 25 εκατ. δρχ.)!
Οι διορισμοί αυτοί ουδέποτε πραγματοποιήθηκαν, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η υπόθεση έλαβε χώρα το 1997, όταν δηλαδή ο κ. Παπανικολάου δεν κατείχε τη βουλευτική ιδιότητα.
http://skandalistis.blogspot.gr
Δημοσίευση σχολίου
αν σας αρεσε η αναρτηση καντε like